BTW verleggen bouw sector

Ik zie veel fouten voorbij komen als het gaat om BTW verleggen in de bouw sector, daarom besloot ik om een stukje erover te schrijven,

Wat is het nou eigenlijk en hoe werkt het?

Als je actief bent in de bouwsector, dan ben je vast bekend met BTW verlegd. Maar voor wie er niet bekend mee is, kan het behoorlijk verwarrend zijn.

BTW verleggen is een regeling waarbij de aannemer of opdrachtnemer van een bouwproject verantwoordelijk wordt gesteld voor de BTW-afdracht, in plaats van de opdrachtgever. Dit betekent dat de aannemer de BTW van de factuur afhaalt en deze zelf afdraagt aan de Belastingdienst. De opdrachtgever hoeft dus geen BTW af te dragen aan de Belastingdienst. Dit wordt ook wel aangeduid als "BTW verlegd naar de aannemer" of "verlegde BTW".

Om gebruik te kunnen maken van BTW verlegging regel, moeten er een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo moet het gaan om een bouwproject waarbij de opdrachtgever BTW-plichtig is en de aannemer de werkzaamheden verricht. De regeling geldt voor zowel nieuwbouw als verbouwingen en renovaties. Ook moet er sprake zijn van een factuur met verlegde BTW. Deze factuur bevat de vermelding "BTW verlegd" en het BTW-identificatienummer van de aannemer.

  • Een belangrijk voordeel van BTW verlegd bouw is dat het zorgt voor minder administratieve lasten voor opdrachtgevers. Zij hoeven namelijk geen BTW af te dragen en hoeven hierdoor geen BTW-aangifte te doen. Ook voor aannemers kan de regeling voordelig zijn, omdat zij geen voorfinanciering hoeven te doen voor de BTW. Dit kan vooral bij grote bouwprojecten een groot verschil maken.

  • Een nadeel van BTW verlegd bouw is dat het zorgt voor meer administratieve lasten voor aannemers.

Het is belangrijk om nauwkeurig te zijn bij het toepassen van BTW verlegd, omdat fouten grote gevolgen kunnen hebben. Zo kan het voorkomen dat er ten onrechte geen BTW wordt afgedragen, waardoor er naheffingen kunnen volgen van de Belastingdienst. Ook kan het voorkomen dat er dubbele BTW-afdracht plaatsvindt, waardoor er sprake is van te hoge kosten voor het bouwproject.

Daarnaast kan het voor opdrachtgevers onduidelijk zijn hoe de regeling werkt en kan het voor hen lastig zijn om te controleren of de aannemer de BTW correct afdraagt aan de Belastingdienst. Ook kan het voorkomen dat er fouten worden gemaakt in de facturatie, waardoor er onduidelijkheid kan ontstaan over wie verantwoordelijk is voor de BTW-afdracht.

Als je met BTW verlegd te maken krijgt, adviseer ik je om altijd op de hoogte te zijn van de regels.
Kom je er niet uit?


Stuur me dan een e-mailtje hieronder en wellicht komen we er samen uit!

Vorige
Vorige

Crediteurenbeheer en bedrijfsvoering